Allergi & Fødevare intolerance

Mange danskere lider af forskellige former for allergi.

Det kan skyldes:

 • Pollenallergi
 • Fødevareallergi og intolerance
   

Pollenallergi:

Langt de fleste døjer med pollenallergi som typisk starter i løbet af foråret, når træer og blomster springer ud. Hvis man er pollenallergiker får man høfeber, når det pollen man ikke kan tåle, er i luften. Resultatet er en løbende næse, nysen, irriterede og røde øjne samt kløe i mund og hals. Dette skyldes en overreaktion af immunforsvaret med forhøjet produktion af histamin i slimhinderne. Allergien behandles derfor med antihistamin, kortison i for af tabletter, indsprøjtninger eller næsespray. Denne medicin kan kun dæmpe symptomerne og har uheldige bivirkninger som f.eks. træthed og sløvhed, svimmelhed, mundtørhed og ødemdannelse. Selve det grundlæggende problem bag allergien har medicinen ingen effekt på.

Forebyggende: Klinikken kan tilbyde en forbyggende akupunkturbehandlinger før pollensæsonen med en ugentlig behandling i 4-8 uger. Desuden anbefales urtemedicin og vitaminer samt mineral tilskud til at styrke immunforsvaret.

I pollensæsonen: Behandling af pollenallergi i sæsonen - Behandlingen kan udløse en kraftig forværring samme dag eller dagen efter afhængig af pollensituationen. Herefter vil 25-30 % af patienterne være helt befriet for symptomerne. Andre vil mærke en forbedring. Behandlingen gentages i det omfang det er nødvendigt i løbet af sæsonen.

Diagnose:

Der kan forekomme krydsreaktion mellem fødevare- og pollenallergi.

Fødevareallergi og intolerance:

Mange har en skjult fødevareintolerance uden at de ved det. Fordi man kan få flere forskellige former for symptomer som f.eks.:

Allergien findes i: Symptomer:
Generelle tegn Søvnløshed, træthed, stort søvnbehov, bihule- og mellemørebetændelse, inkontinens, snue, kløende øjne, hyperaktive børn og astma
Led Uforklarlige ledsmerter
Kredsløbet Hjertebanken, smerter i brystet, bryst spænding især op til menstruation, forhøjet blodtryk, stor træthed som melder sig hurtig efter indtagelse af bestemte fødevare
Huden Mørke rander under øjnene, bleg, tørre læber, eksem, soleksem, kløe, hårtab, pletskaldethed, nældefeber og udslet
Luftveje Høfeber og astma
Fordøjelse Ondt i maven efter mad indtagelse, mavekrampe, oppustet mave, diarre, forstoppelse, slim i afføring og tyktarmsbetændelse (Colitis) og candida
Nervesystemet Svimmelhed, hjertebanken, hovedpine og migræne

 

Fødevareallergi er immunforsvarets reaktion på et protein som organismen er overfølsom over for, hvilket kan medføre en allergisk reaktion. Allergien kan provokeres ved meget små doser der kan udløse store reaktioner. Allergien er ikke mængdebestemt – men emnebestemt.

De fleste der lider af allergi, er klar over hvad det er de reagerer allergisk over for, da der kommer en Akut reaktion: reaktionen sker ofte umiddelbart efter kontakt med det man ikke tåler og op til ca. 6 timer efter. Typiske reaktioner er kløen, rødmen, nysen, løbende næse og øjne samt diarré og hævelser. Reaktionen forsvinder indenfor kort tid (1/2 time op til ca. seks timer).

Intolerance adskiller sig ved at reaktionen kan komme langt senere en ”Forsinket reaktion”. Det kan tage op til flere dage inden man mærker reaktionen, men som regel 1-2 dage efter, at man har spist den fødevare man er intolerant over for. Det betyder, at det er meget svært at finde ud af, hvad der er den udløsende faktor.

Årsagen ligger i manglende evne til at fordøje, spalte fødeemner, f.eks. mælk eller gluten. De symptomer som udløses kan vare fra 1 uge til måneder. I modsætning til allergi, skal der en hvis mængde til at udløse en intolerance- reaktion. Derfor ses intolerance bl.a. hos mennesker, som spiser meget store mængder mad eller meget store mængder af samme fødevareemne. Da der skal bestemte enzymer til at nedbryde bestemte fødevarer, opbruger man nogle af disse ved indtagelse af megen ensartet kost. Hvis dette er tilfældet, kan intolerancen typisk dæmpes blot ved at holde sig fra de aktuelle fødevareemner i kortere eller længere tid. Som regel i et tidsperspektiv fra 2-6 måneder til tider 2-3 år.

Mælk: Hvis du er intolerant overfor mælk kan dette erstattes af ris eller havremælk. Mælken kan generelt ikke erstattes af sojamælk.

Mel og brød: hvis du er intolerant over for hvedemel, er der mange andre kornsorter der kan bruges f.eks. spelt, emmer, enkorn, boghvede, majs og rug. Bag eller køb helst langtidshævet økologisk brød, kan bedre fordøjes.

 

Hvorfor får man det?

 • En fødevareallergi eller en intolerance kan være arvelig betinget
 • Forældre med allergi kan være disponeret for at få børn med allergi
 • Kvinder får hyppigere fødevareallergi end mænd. Det skyldes, at det kvindelige kønshormon østrogen øger allergiske reaktioner 
 • For tidligt fødte børn får hyppigere allergi, da tarmsystemet er mere sart 
 • Hvis et spædbarn ikke har fået modermælk de første 4-6 måneder, vil risikoen for allergi øges pga. sart immunforsvar og tarmsystem
 • Gentagne behandlinger med antibiotika, brug af p-piller øger risikoen for allergi
 • Umoden mad, der modnes efter det er plukket, er ikke nødvendigvis årsag til allergi, men frugten mangler mange mineraler og sukkerstoffer, hvorfor disse kan være med til at forhindre eller beskytte mod allergier. Derfor er umoden mad en væsentlig kilde til allergi og intolerance i dag 
 • Risikoen for intolerance øges, hvis man spiser for store mængder og ensartet mad gennem længere tid

Klinikken kan hjælpe dig med at få fortaget en kost test, samt vejlede dig i kost, vitamin og mineraler. Samt hvilken behandling der ville være bedst for dig.

Kontakt information

EML-Helse

Åbningstider

Konsultation efter aftale.

Træffes bedst mellem kl. 12.00 og 13.00.

Om EML Helse

Hos EML Helse vælger du en veludannet terapeut inden for rygterapi, idrætsskadeterapi, akupunktør, posturologi samt kost og ernæring.